Voorschoten’97 – Sporting Leiden (zo): 2-0

1 november 2021 - 12:53

Het duel tussen Voorschoten’97 en Sporting Leiden (zo) zal bij de volgers die er bij waren niet lang beklijven als het om het voetbal op zich gaat. Door beide teams werd noeste arbeid geleverd onder bar slechte omstandigheden. Het regende onophoudelijk en hard op sportpark Adegeest. De koploper won uiteindelijk verdiend met 2-0, maar had toch de nodige moeite om de Leidse fusieclub klein te krijgen. De hoogtepunten waren helaas schaars en het was niet geheel vreemd dat Denis Luhulima, trainer van de thuisploeg, na afloop sprak van een zeer slechte wedstrijd.

Het belangrijkste van de middag vond eigenlijk voor deze tweestrijd plaats. Een indrukwekkend eerbetoon aan de overleden elftalleider Harry van Berne met een minuut stilte en daarna vuurwerk.
Even na 14 uur werd er afgetrapt en van meet af wilde Voorschoten’97 dicteren. Sporting Leiden liet het ook toe, maar trachtte de rijen gesloten te houden en dat lukte vrij aardig. Ferenc Merczel en Roy Elligens kwamen al vroeg in scoringspositie, maar de aanvallers konden de bal niet controleren om af te drukken. Binnen het kwartier had de koploper de 1-0 er alsnog wel in liggen. Jordy van der Wijngaard vond Elligens en nu was de spits alerter. Merczel kwam daarna in de buurt van een tweede treffer voor de brigade van Luhulima, maar zijn halve omhaal verdween naast het doel van Jeffrey Smeele.
Halverwege de eerste helft kwamen de bezoekers in de buurt van de gelijkmaker. Quinten Luykx had een knappe actie in huis op de achterlijn en testte doelman Chris van der Mijn. Aan de overzijde kopte Van der Wijngaard knap in, maar Smeele liet zich niet verrassen. Jim Pracht schoot even daarna zijn doelman te hulp bij een gevaarlijk moment van de Voorschotenaren en Merczel schoof een bal voorlangs. Zo bleef de magere score in tact en met wat meer precisie had Lucas Varga de 1-1 binnen geschoten. Na een slippertje achterin bij de groengelen stond hij pardoes voor Van der Mijn, maar de inzet verdween over het doel van de gastheren. Een uitgelezen mogelijkheid op de 1-1 ging zo verloren.
Na de rust werd het spel er van twee kanten niet beter op. De bal lag meer buiten dan binnen de lijnen en van fatsoenlijke opbouw was geen sprake. Natuurlijk waren de weersomstandigheden allerminst in het voordeel van de kunsten van de spelers, maar het geheel had geruime tijd weinig met voetbal te maken. Zelfs de grootste optimisten konden er geen chocolade van maken.
Wel bleef het spannend want de thuisploeg bleef slordig en Sporting Leiden rook gaandeweg de kans om wellicht met een puntje huiswaarts te keren. Grote kansen daartoe bleven evenwel uit en daardoor moest de slotfase bepalen hoe het zou aflopen. In de laatste minuten gebeurde er opeens veel meer en redde Smeele twee keer razendknap op inzetten van Elligens en Bennie Hogewoning. Uit een hoekschop werd de sluitpost echter van dichtbij alsnog geklopt door Glenn Mulder en daarmee was het pleit beslecht.
Er moet en compliment uitgedeeld worden aan het thuispubliek. Ondanks de zeikregen bleven zij hun ploeg steunen en dat mag dapper genoemd worden. Een warm plekje in de kantine zochten zij later pas op. Al met al had Sporting Leiden zich dapper geweerd, maar meer dan dat zat er ook niet in. Voorschoten’97 bleef zo ongeslagen en dat is keurig te noemen. Het zal echter veel beter moeten om deze reeks nog te kunnen voortzetten.
De uitslag was uiteindelijk niet zo belangrijk. Het eerbetoon des te meer…
Basisopstelling Sporting Leiden: Smeele, Charumbira, F. van Leeuwen, Bakker, Pracht, Luykx, Geraerts, Abassi, IJssel de Schepper, Kloos, Varga.
Verslag: https://leidenamateurvoetbal.nl/