De club

Sporting Leiden is opgericht in 2018 en ontstaan uit een fusie tussen de voetbalverenigingen Leiden & FC Rijnland. De clubs waren ruim 25 jaar goede buren op Sportcomplex Morsch II. Door het samengaan van de twee verenigingen kwam het beste van twee werelden bij elkaar. De ene vereniging was sterk met jeugd- en zaterdagvoetbal, de ander was sterk op het gebied van zondagvoetbal.

Vandaag is Sporting Leiden een voetbalvereniging die in Leiden de nummer drie is qua spelende leden, en een uniek pakket aan mogelijkheden biedt voor voetballiefhebbers. Zo is Sporting Leiden de enige vereniging in Leiden die zowel op zaterdag als op zondag prestatief voetbal kan aanbieden. Zowel de zaterdag- als zondag-afdeling spelen in de 3e klasse. Overige senioren hebben de mogelijkheid om op zaterdag of zondag te voetballen en midweeks te trainen. Voor de jeugd biedt Sporting Leiden in alle leeftijdscategorie√ęn een mogelijkheid om te voetballen, van JO7 t/m JO19. Op zondagochtend vindt er Kleutervoetbal plaats op ons sportcomplex, hier leren de allerkleinste, vanaf 4 jaar, de basisprincipes van het voetbal op een speelse wijze. Naast veldvoetbal bestaat er ook de mogelijkheid om te zaalvoetballen bij de club.

Sporting Leiden is een vereniging gericht op alle vormen van voetbalsport; selectievoetbal en recreatief voetbal, mannen en jongensvoetbal, vrouwen en meidenvoetbal en het faciliteren van andere sporten en vrijetijdsbesteding. Dit in een sfeer van onderlinge verbondenheid, sportiviteit en gezelligheid. De leden vormen met elkaar de vereniging waar je je thuis voelt ongeacht afkomst.

Allereerst is Sporting Leiden een voetbalvereniging, maar biedt daarnaast ook ruimte aan andere activiteiten zoals biljarten, kaarten en darten. We houden rekening met deze activiteiten bij het bepalen van het beleid, juist omdat die onderdeel zijn van het gevoel van onderlinge verbondenheid.

De vereniging is mede ontstaan omdat diverse commissies uit alle geledingen van beide verenigingen samen aan de slag zijn gegaan om de vereniging vorm te geven. We zijn er dus voor maar vooral door en dankzij onze leden. Van onze leden wordt ook een bijdrage verwacht om de vereniging goed te laten functioneren. Samen vormen wij de vereniging. De vereniging op haar beurt zorgt ervoor dat vrijwilligers goed worden begeleid bij het vervullen van hun vrijwilligerstaken, en waar nodig ook worden (bij)geschoold.

Een gezond ledenaantal is essentieel voor ons bestaan. We streven naar minimaal 750 spelende leden. De grootste vereniging van Leiden worden is voor Sporting Leiden geen doel, wij vinden het belangrijker om de best georganiseerde, sportiefste en gezelligste vereniging te zijn! Sportiviteit, prestaties en gezelligheid gaan uitstekend samen!

De eerste elftallen hebben een voorbeeldfunctie voor de jeugd en senioren, op het gebied van prestaties, maar zeker ook op het gebied van teamgeest en gedrag. De aantrekkingskracht en uitstraling van deze elftallen is belangrijk voor de gehele vereniging. Daarom heeft Sporting Leiden het doel om deze eerste elftallen voornamelijk uit eigen opgeleide spelers te laten bestaan.

Bij Sporting Leiden is ieder individu van harte welkom om op zijn of haar eigen niveau te voetballen. Daarbij staat het plezier in het veld en bij activiteiten rond het voetballen centraal. De vereniging kent geen politieke kleur, geen religieuze banden en voorkeuren of andere eigenschappen. Er wordt gekeken naar de mens als individu zonder deze in een normkader te plaatsen.

We willen graag dat naast onze leden ook sponsoren, partners, bezoekers en tegenstanders zich thuis voelen, kortom een plek zijn waar iedereen met respect wordt behandeld. De wedstrijden spelen we op Sportcomplex Morsch II aan de Smaragdlaan. We beschikken over 3 natuurgrasvelden, 1 kunstgrasveld en een 3/4 kunstgrasveld.

Het thuistenue van Sporting Leiden is donkerblauw, voorzien van een rode, witte, gele en groen streep op de borst, dit is een verwijzing naar de clubkleuren van beide clubs. Het thuistenue is ontworpen door ons lid Pau Coll-Reig. Het uittenue bestaat uit horizontale geel-zwarte banen, zwarte broek en gele of zwarte sokken. Het uittenue is ontworpen door Michael Sells. Volgens velen is het thuistenue het mooiste voetbaltenue dat er is, en daar zijn we het uiteraard volledig mee eens! Zo zie je maar, onze leden hebben een belangrijke stem binnen onze vereniging!

Jeugd heeft de toekomst

De jeugd heeft de toekomst, daarom hechten wij veel waarde aan het opleiden en begeleiden van onze jeugdleden. De Jeugd Commissie bestaat uit mensen met een enorme berg voetbalkennis en ervaring en leiden onze jeugdspelers op volgens het Jeugdvoetbal Beleidsplan. Dit beleidsplan heeft als doel jeugdspelers een zo goed mogelijke voetbalopleiding te geven waar alle jeugdspelers op zijn of haar niveau plezier in beleeft. Naast trainen en wedstrijden spelen vinden wij het ook belangrijk dat er regelmatig met het team leuke, niet voetbal gerelateerde, activiteiten worden ondernomen zoals bowlen, zwemmen en een andere sportworkshop zoals kickboksen en darten.

Erkend leerbedrijf

We leiden niet alleen spelers en trainers op maar ook jongvolwassenen. Sporting Leiden is een erkend leerbedrijf. Dit betekend dat MBO-scholieren hun praktijk stage bij onze vereniging kunnen uitvoeren. Dit geeft een mooie win-win situatie, stagiaires kunnen gebruik maken van onze faciliteiten en leren in de praktijk, de vereniging profiteert van het feit dat deze stagiaires een schat aan ervaring verzamelen en deze kunnen gebruiken om beter te worden.

Samengevat, Sporting Leiden is jong van geest, maar met heel veel ervaring, goed georganiseerd enthousiast en klaar voor een mooie, leuke sportieve en gezellige toekomst!