Sporting Leiden (za) laat het na om tweede plek over te nemen

6 november 2018 - 11:37

,Dit was de kans om een periode te pakken”, zei Melvin Dieke. En daar had de verdediger van Sporting Leiden eigenlijk wel een punt. Hoewel Van Nispen zaterdagmiddag de eerste periodetitel pakte, hadden de Leidenaren die met een tweede plek in de stand straks wellicht kunnen overnemen. Want bij een kampioenschap van De Zilkers gaat de plek in de nacompetitie namelijk naar de nummer twee in de stand van de eerste periode. ,,Ik ga er wel vanuit dat Van Nispen kampioen gaat worden”, sprak Dieke. ,,Zij hebben een zeer degelijk team, met veel ervaren spelers. Je weet het natuurlijk nooit, maar ik verwacht dat zij weinig punten gaan verspelen.”

"Onze druk lag hoog. We grepen ze bij de keel”
Melvin Dieke

Sporting Leiden liet de kans dus liggen op een driepunter. De ploeg verloor zelf namelijk met 2-1 bij CVC Reeuwijk, terwijl concurrenten Lugdunum en Be Fair niet verder kwamen dan een gelijkspel. Met nog één wedstrijd te gaan in de eerste periode lijkt het bijna onmogelijk voor de formatie van trainer Cees van Tongeren om alsnog de tweede plek in die stand over te nemen.

De nederlaag in Reeuwijk was ‘zwaar onverdiend’ volgens Dieke. ,,We hebben ontzettend veel kansen gehad, voornamelijk in de tweede helft. Hoewel ik wel moet zeggen dat zij in de eerste helft drie honderd procent kansen hadden. Wij stonden niet goed op dat moment. Lange ballen vielen een paar keer over onze laatste linie heen.”

Na rust kreeg Sporting Leiden volop kansen op de gelijkmaker, maar onder meer een vrije trap van Erik Bakker belandde op de paal. ,,Onze druk lag hoog. We grepen ze bij de keel”, vertelde Dieke, die voormalig prof Moussa Kalisse de 2-0 zag scoren. ,,Na een foute inspeelbal kon hij er met de bal vandoor. Jeroen (van Egmond, red.) en ik werden allebei uitgekapt.”

Kalisse, geboren in Bodegraven en oud-speler van onder meer ARC, Sparta Rotterdam, FC Dordrecht en Excelsior, was een ware lastpost voor de Leidse verdediging. Dieke: ,,Met z’n 35 jaar is hij nog behendig genoeg. Die kwaliteit heeft hij.”

Peter Hamelink deed in de tweede helft nog iets terug namens de bezoekers, maar het was niet genoeg voor een resultaat. ,,Ik had toen nog wel het gevoel dat het goed zou komen. We kregen nog kansen op de 2-2, maar het ontbrak ons aan scorend vermogen.”

Sipan Khalid (enkelblessure) in de punt van de aanval ontbrak. Ook Elroy Lammers, die last heeft van z’n knie, was er niet bij. ,,We hebben nu twee weken rust en hopelijk komen zij er weer snel bij. Want willen we serieus bovenin meedoen, dan hebben we iedereen nodig”, stelde Dieke.

Trainer Cees van Tongeren baalde ook van de nederlaag die te vermijden was geweest. ,,CVC is geen verkeerde ploeg en vorig seizoen nog tweedeklasser zoals bekend. Dan zegt het genoeg dat wij zoveel kansen kregen. Enkel moet je terugkomen van een 2-0 achterstand en dat is eerder gelukt, maar nu dus niet. Een puntje zou achteraf bezien al leuk zijn geweest en dat zou ons eerst volgende duel tegen Lugdunum nog spannender hebben gemaakt. Maar dat wordt sowieso natuurlijk een leuke Leidse derby. We doen het nog steeds goed op de ranglijst, maar het vertrekpunt blijft dat we zo snel mogelijk dertig punten moeten binnen harken. Dan zijn we veilig. Daarna zien we eventueel wel verder.”

Basisopstelling Sporting Leiden: Van der Meulen, Dieke, Van Egmond, Fokkema, Hooidonk, Hamelink, Devilee, Wansink, Bakker, Van den Berg, Middelkoop.

,,Ik had toen nog wel het gevoel dat het goed zou komen. We kregen nog kansen op de 2-2, maar het ontbrak ons aan scorend vermogen.”