Sporting Leiden (za) geeft niet thuis in stadsderby tegen Lugdunum

19 november 2018 - 12:05

De stadsderby tussen Sporting Leiden en Lugdunum is niet het spektakelstuk geworden waarop werd gehoopt. Sporting Leiden kon geen moment waar maken waarom het voorafgaande aan de wedstrijd zich in de subtop bevond. De ploeg uit de Kikkerpolder speelde eveneens niet groots, maar creëerde wel meer kansen en won uiteindelijk verdiend met 0-1. Door dit resultaat naderde de ploeg van Roberto Escudero koploper Van Nispen tot op drie punten. De Zilkers gleden voor het eerst onderuit dit seizoen.

De bezoekers begonnen beter aan het duel en hadden meer balbezit. Toch kreeg Sporting de eerste serieuze kans. Joeri Devilee vond Renaldo van den Berg, maar de buitenspeler had zijn scherpte nog niet afgesteld. Jeffrey Loozen kon redding brengen. Aan de andere kant werd het kort daarop ook gevaarlijk. Sterker nog, Ozan Isitir maakte de 0-1. De aanvaller ontdeed zich van Sietse Fokkema, die de mening was toegedaan dat er weldegelijk sprake was van een overtreding. De scheidsrechter van dienst beoordeelde de situatie anders en zo had Isitir de pass van Houssin Bezzai op waarde geschat en vond de verdediger van Sporting geen gehoor. Daarna bleef Lugdunum de bovenliggende partij, maar werd te vaak te snel de diepte gezocht. De thuisploeg probeerde wel combinaties op te zetten, maar van enige samenhang was geen sprake.

Rond de dertigste minuut kreeg Isitir de tweede gelegenheid te scoren, maar Andy van der Meulen kwam met de schrik vrij. Opnieuw was de aangever in deze Bezzai, die weer okselfris lijkt te zijn nadat hij eerder de nodige wedstrijden aan zich voorbij had moeten laten gaan. Alweer Isitir werd daarna bijna gevaarlijk, maar opeens ging de vlag omhoog en in die situatie leken de bezoekers benadeeld te worden. Het gevaar bleef evenwel komen van de groenwitten. Eerst vond Brian Thong het hoofd van Cem Isitir, die echter naast mikte. Even later zorgden de broers Isitir samen voor gevaar, maar Cem kreeg het wederom niet voor elkaar om de marge te vergroten. Al met was de formatie van Escudero dus de bepalende ploeg, maar het spelniveau liet toch echt te wensen over. Zeker Cees van Tongeren- met een fraai verleden bij de kikkers overigens- kon ontevreden zijn over de verrichtingen van zijn ploeg.

Na de rust werd het helaas niet veel beter. Sporting probeerde het wel en leverde de nodige arbeid, maar de overtuiging bleef weg en creativiteit was ver te zoeken. Enkel Joeri Devilee had af en toe een ingeving, maar tot grote kansen leidde ook dat niet. De 0-2 leek na een uur alsnog te vallen, maar een katachtige reflex van Van der Meulen voorkwam een treffer van alweer Ozan Isitir. Niet voor het eerst stond ook nu Bezzai aan de basis.

Daarna werd het duel vooral beheerst door overtredingen en gele kaarten. De vaart kwam er zo niet in en dat was vooral voor Lugdunum een kolfje naar de hand gezien de stand. Van Tongeren wisselde aanvallend met onder meer de komst van Zakaria Bardaa en Sipan Khalid. De dreiging nam daardoor toe, maar uiteindelijk kon de gastheer slechts 1 grote kans laten aantekenen. Bardaa kreeg vanuit het niets de kans om Loozen te verschalken, maar de ex-speler van Haagse Hout schrok kennelijk van de ruimte en schoot ver naast en over.

Daarmee was de koek op en deed de brigade van Escudero goede zaken in de rangschikking. Sporting zakt na de tweede nederlaag op rij wat weg en moet zich weer herpakken om in het linkerrijtje te blijven. Het zou daarbij wenselijk zijn dat Elroy Lammers en Yannick van der Meel weer inzetbaar zijn. Hun inbreng werd in elk geval gemist in de stadsderby. Peter Hamelink: ,,Het liep niet en we kregen dat ook niet gekeerd in de wedstrijd. Ik ben bang dat dit onze slechtste pot was tot nu toe. Jammer dat dit dan uitgerekend tegen Lugdunum is. Maar misschien stonden we ook wat te hoog en is onze huidige positie reëler.”

Doelman Loozen over de zege van zijn ploeg: ,,Het was niet alleen maar hosanna. Zo goed hebben we niet gespeeld. Wel is de winst verdiend te noemen. Ik kan niet zeggen dat ik heel veel reddingen heb moeten verrichten. In elk geval ben ik prima op mijn plaats bij deze club. Ik heb wat verkeerde keuzes gemaakt de voorbije jaren met clubs waar ik voor speelde, maar ik heb het plezier teruggevonden en daar ben ik zeker blij mee.”

Sporting Leiden-Lugdunum 0-1 (0-1). 11. O.Isitir 0-1. Scheidsrechter: Hilgersom. Toeschouwers: 200.

Sporting Leiden: Van der Meulen, Dieke, Fokkema (76.Khalid), Van Egmond, Donders (46.Blikman), Hamelink, Devilee, Wansink (67.Bardaa), Bakker, Middelkoop, Van den Berg.

Lugdunum: Loozen, Boukhidous (60.Nabil), Dijkhuizen, C.Isitir, Latifi, Bezzai (87.Absalem), Thong, Blazquez (78. Demirbas), De Haas, Van Leeuwen, O.Isitir.

Bron: http://www.leidenamateurvoetbal.nl