Remco van Waveren nieuwe trainer Sporting Leiden JO19

9 april 2021 - 09:03

Remco van Waveren is, met ingang van seizoen 2021-2022, de nieuwe trainer van Sporting Leiden JO19-1. De 47-jarige Leidenaar was de afgelopen zeven jaar trainer bij DoCoS, en had twee jaar de eerste vrouwenploeg van Bernardus onder zijn hoede. Remco wil de oudste jeugd van Sporting Leiden klaarstomen voor het grote werk en helpen het jeugdvoetbal bij de fusieclub naar een hoger niveau te tillen.

De JO19 is bij veel clubs een moeilijke lichting. Jongens stoppen met voetballen omdat ze andere interesses hebben en ze laten zich maar moeilijk sturen. Voor Van Waveren is er echter geen mooiere leeftijdsgroep. “Het is een uitdaging, je moet die jongens voortduren blijven triggeren. Ze zitten in de overgang naar volwassenheid, zijn heel stoer, maar snakken tegelijkertijd naar goede begeleiding. Die wil ik ze geven aan de hand van drie p’s: passie, plezier en prestatie. Als we die eerste twee op orde hebben, komt dat laatste vanzelf.”

Henk Fokkema (Voetbalzaken Sporting Leiden), Remco van Waveren, Guido du Prie (Coördinator Jeugd Sporting Leiden)


Het eerste doel is om de jongens op het hoogst mogelijke niveau in de JO19 te laten voetballen. “Ik wil de jeugd beter maken en het aantrekkelijker maken om naar Sporting Leiden te komen. Als voetballers moeten kiezen tussen een team dat hoofdklasse speelt en een team dat vierde klasse speelt, is die keuze makkelijk gemaakt.” Daarnaast wil Van Waveren de jonge voetballers klaarstomen voor de volgende stap: de O23 of Senioren. “Als twee of drie van de vijftien spelers de selectie halen, ben ik tevreden. En de andere jongens wil ik inspireren om na de junioren te blijven voetballen, op hun eigen niveau.”

"Ik merk aan alles dat de club serieus bezig is met de jeugdopleiding"
Remco van Waveren

Dat inspireren is waarom Remco van Waveren al vroeg voor het trainersvak koos. Hij speelde zelf in de jeugd bij Roodenburg en in de senioren ook bij HVZ en LFC. Door een blessure moest hij al jong stoppen met voetballen. “Maar ik wilde de sport nog niet vaarwel zeggen. Dus ik ben trainerscursussen gaan volgen. ”Hij groeide bij DoCoS mee van de JO13-1 naar de JO19-1 en ontdekte hoeveel plezier en voldoening het gaf om de jeugd het beste uit zichzelf te laten halen. Dat is precies wat hij de komende jaren bij Sporting Leiden wil doen. “Leren opbouwen, lekker voetballen, plezier maken en voor elkaar vechten. Ik ben blij dat ik bij Sporting Leiden die nieuwe uitdaging kan aangaan. Ik merk aan alles dat de club serieus bezig is met de jeugdopleiding. Ik heb met twee, drie andere clubs gesproken, maar ik was er snel uit: hier zit ik goed.”