Peter van der Tuin (JO17) langer verbonden aan Sporting Leiden

12 april 2021 - 09:28

Peter van der Tuin is ook komend seizoen trainer van Sporting Leiden JO17-1. Hij wil met het team in de hoofdklasse gaan spelen en ervoor zorgen dat de talentvolle lichting niet verloren gaat voor de club. “Deze jongens moeten doorstromen naar de JO19-1 en straks het fundament van de selectie gaan vormen.” Peter zal de komende drie seizoenen aan Sporting Leiden verbonden zijn.

Van der Tuin kent de club op zijn duimpje, hij doorliep zelf de hele jeugd bij v.v. Leiden. Daar eindigde hij ook zijn actieve voetballoopbaan, die hem onder meer langs Valken ‘68 en RCL voerde. “Ik kreeg een kruisbandblessure in mijn laatste jaar en heb die tijd gebruikt om het TC3-diploma te halen.” De oud-aanvaller werd trainer bij het tweede en nam daarna een tijdje de JO7 en JO8 van zijn zoon onder zijn hoede. “Toen ik dit team zag, wist ik dat ik het wilde trainen. Ik wil deze jongens helpen verder te komen. Tegenwoordig zie je veel voetballers na de JO17 stoppen of een vriendenteam beginnen. Dat vind ik zonde. Deze groep heeft de potentie om de selectie te bereiken.”

Hoewel een deel van de spelers in de JO16 mag uitkomen, koos Van der Tuin er dit seizoen al voor om JO17 te spelen. “Dat is uitdagender. De jongens leren sneller, ze zijn verplicht zich te ontwikkelen. ”Die snelle ontwikkeling werd ruw onderbroken door het coronavirus, maar komend seizoen wil Van der Tuin weer vol gas door, in de 1e Klasse. “Het gaat niet per se om voetballen op een hoog niveau, maar om leren wat je nodig hebt om in het eerste te voetballen. Ik geef dezelfde trainingen als de selectie. Zo leren ze wat er van ze verwacht wordt en wat voor hen de beste positie in het veld is.”

Peter van der Tuin en Guido du Prie (Coördinator Jeugd Sporting Leiden)


 

"Toen ik dit team zag, wist ik dat ik het wilde trainen. Ik wil deze jongens helpen verder te komen"
Peter van der Tuin
Daarnaast brengt Van der Tuin discipline bij. “Afbellen in plaats van appen, je aan afspraken houden, goed voor je kleding zorgen, hoe gedraag je je in een groep. ”Dat wordt allemaal gecombineerd met de gezelligheid die de club óók kenmerkt. Zo heeft Sporting Leiden straks een fundament van eigen, Leidse spelers in de selectie, hoopt de trainer. “Dat hebben we lang gehad, maar het viel weg. Nu waait er een nieuwe wind, de jeugd is weer belangrijk.”