Marcel Rietbergen aangesteld als hoofd jeugdopleidingen

18 september 2021 - 14:17

Sporting Leiden heeft Marcel Rietbergen aangesteld als hoofd jeugdopleidingen. De ervaren Leidenaar werkte bij tal van bekende regionale clubs als LFC, v.v. Leiden en FC Oegstgeest en was zeven jaar jeugdcoördinator bij topclub Katwijk. Nu gaat hij de trainers en spelers van de Leidse fusieclub bijstaan.

Eigenlijk had Rietbergen al een afscheidsinterview gegeven, nadat hij was gestopt als jeugdcoördinator in Oegstgeest. Maar toen belde bestuurslid voetbalzaken Henk Fokkema namens Sporting. “We zijn gaan praten. En als ik ga praten, dan is het meestal snel klaar”, zegt Rietbergen lachend. “Ik vind het veel te leuk om te doen. Natuurlijk speelde ook mee dat ik een verleden heb bij v.v. Leiden. Ik ben er al 19 jaar weg, maar ik kom hier veel bekenden tegen, en dat helpt.”
Rietbergen heeft als voornaamste doel lijn te brengen in de rap gegroeide jeugdafdeling van Sporting Leiden. “De club heeft een flinke groeistuip doorgemaakt. Je merkt nu dat er potentie is om meer te zijn dan alleen een gezelligheidsvereniging. Dat wil ik in goede banen leiden.” Het nieuwe hoofd jeugdopleiding weet al precies hoe hij dat gaat doen, want hij heeft vaker met dit bijltje gehakt. “Dit is precies waar ik goed in ben, al is het misschien vreemd om dat over jezelf te zeggen. Ik ben een bouwer, een doener. Voor mij is er niets mooier dan vanuit een nulpunt naar een duidelijk geformuleerd doel toe te werken, bijvoorbeeld: alle jeugdteams moeten minimaal eerste klasse spelen binnen vier jaar. Sporting Leiden heeft duidelijke doelen voor ogen met de jeugd. Hoe we die gaan bereiken, weten we al: we gaan niet alleen de spelers beter maken, maar ook de trainers.”

“De trainers krijgen hulp van de club aangereikt. Bij sommige clubs vinden ze dat ze klaar zijn als er een trainer is aangesteld bij een team. ‘Hier heb je hesjes en ballen, succes’. Maar dan begint het pas. We gaan de trainers begeleiden, opleiden en werken met centrale trainingen. Aan enthousiasme ontbreekt het bij niemand in deze club, nu krijgen ze ook de middelen om beter te worden.”
Hoe snel Rietbergen en Sporting Leiden hun doelen kunnen bereiken, daar gaat hij zich de komende weken over buigen. “Ik ga het veld op, bij de trainers kijken en luisteren en ik ga in overleg. Dat doe ik allemaal samen met de jeugdcommissie, zodat die het straks van mij kunnen overnemen. We gaan nu eerst inventariseren, zodat we weten welke stappen we kunnen nemen. Misschien moet het in tien stappen, of twintig halve. Dat maakt niet uit, als we het maar samen goed doen.”
 

"Alle jeugdteams moeten minimaal eerste klasse spelen binnen vier jaar"
Marcel Rietbergen