Lorenzo Calkhoven debuteert in Oranje CP met zege

4 mei 2022 - 09:12

Het Nederlands CP-team is het WK in Spanje met een 1-0 overwinning op Venezuela begonnen. Aanvalsleider Luc Pierre zorgde diep in de tweede helf voor de bevrijdende treffer. "Het belangrijkste is dat we dit WK met drie punten beginnen", concludeerde debuterend bondscoach Stephan Lokhoff.

Oranjes recordinternational (173 caps) werd in oktober 2020 aangesteld als keuzeheer over de nationale ploeg waar hij zelf 15 jaar deel van uitmaakte. Daarna was het lang wachten. Voor de coach én voor de spelers. Vanwege de coronapandemie werden veel toernooien geschrapt, waardoor het CP-team voor het eerst in bijna drie jaar weer in actie kwam.

Destijds reikte Oranje op het WK 2019 in Sevilla tot de kwartfinale. Dat is anno 2022 opnieuw het eerste doel op het mondiale toernooi waar 16 landen aan deelnemen. In een poule met Engeland, Canada en Venezuela is dat een reële mogelijkheid, al zal de CP-formatie op scorend gebied wel een tandje moeten bijschakelen.

Gemiste penalty

Op dat vlak liep het tegen Venezuela namelijk een beetje spaak. Geen ‘walk in the park’ had Lokhoff na het aanschouwen van de loting verkondigd over de eerste tegenstander op dit WK. Wie zijn blik alleen op de eindscore richtte zou tot dezelfde conclusie komen, maar Oranje mocht het vooral zichzelf aanrekenen dat de spanning zo lang over veld 7 van het Complex Esportiu Futbol in Salou gierde.

Met name in de eerste 30 minuten creëerde de ploeg in de Spaanse badplaats genoeg grote kansen, tot zelfs de mogelijkheid om vanaf de strafschopstip de score te openen nadat Malik de la Cruz Victoria in de 13e minuut onderuit was gehaald. Normaal gesproken een koud kunstje voor Jeroen Schuitert, maar de ervaren verdediger mikte halverwege de eerste helft in eerste instantie op de paal en schoot daarna in de rebound hoog over. Bijzonder jammer, want op basis van het veldspel zou een voorsprong meer dan verdiend zijn.

Veel kansen gecreëerd

“Met een hoog baltempo probeerden we mensen vrij te spelen. Qua passing ging dat niet altijd goed, maar desondanks hebben we echt veel kansen gecreëerd”, zag Lokhoff. “Als je ze dan zelf niet afmaakt, help je de tegenstander in de wedstrijd. Maar ik ben blij dat die bal er in de tweede helft alsnog inging. En natuurlijk hadden we graag wat ruimer willen winnen, maar je hebt ook met een heel compact spelende tegenstander te maken. Het belangrijkste is dat hier drie punten pakken en het WK goed beginnen.”

Dat was te danken aan Luc Pierre die in de 54e minuut het eindstation was van een uitstekende aanval. Die begon met een strakke inspeelpass van aanvoerder Daan Dikken op Harm Panneman. Die bereikte op zijn beurt in het strafschopgebied Jeroen Saedt die vervolgens onbaatzuchtig breed legde op de vrijstaande Pierre: 1-0. Een opluchting voor de spits, aangezien hij in de eerste helft tot tweemaal toe een teen tekort kwam op de score al eerder te openen.

Debuut drie tieners

Drie spelers maakten aan de Costa Brava hun Oranjedebuut: Sem van Helden (16) en Lorenzo Calkhoven (19) begonnen in de basis, terwijl Bruno Hoek (17) na rust zijn opwachting maakte. “Ze hebben nog weinig ervaring, maar vulden het goed in. Dit hebben ze ook weer achter de rug en dan is het alleen maar fijn dat ze interlandcarrière met een zege zijn gestart.”

Lokhoff kan in zijn selectie ook putten uit flink wat ervaren spelers. Hij spreekt dan ook van een ‘mooie mix’. “Het is een goede en leuke groep. Vanaf februari zijn we wekelijks op woensdag bijeen gekomen voor trainingen en oefenduels. We hebben een plan gemaakt en onze spelprincipes neergezet. De afgelopen weken zagen we de groep groeien. Ik heb er veel vertrouwen in dat we hier op het WK goede resultaten kunnen neerzetten.”

De volgende groepswedstrijd tegen Canada zal cruciaal zijn. Als Oranje donderdag de Canadezen weet te verslaan, is een plek in de kwartfinale hoogstwaarschijnlijk een feit. De aftrap is om 09.30 uur.

Verslag en foto’s: https://www.onsoranje.nl/knvb_node/categorie/cp-team