Verslag Lorenzo in Italie #4

10 juni 2023 - 09:14

Het Nederlands CP-team strijdt zaterdag op het Europees kampioenschap in Italië om de vijfde plaats. In de troostronde rekende Oranje donderdag duidelijk af met Schotland. Dankzij ieder twee treffers van Daan Dikken, Sem van Helden en Bruno Hoek boekte Oranje een uitstekende 6-0 zege. Duitsland of Italië is zaterdag de tegenstander in de strijd om plek vijf.

Na het mislopen van de halve finale zat er voor het CP-team niets anders op dan de rug rechten, de teleurstelling weg te spoelen en revanche te nemen op zichzelf. “Onze doelstelling – een finaleplaats op dit EK – hebben we helaas niet kunnen waarmaken. Vandaag wilden we laten zien dat dat een vergissing was door een goede wedstrijd neer te zetten”, sprak bondscoach Stephan Lokhoff.

Daarin slaagde de ploeg glansrijk. Verdedigend had Nederland weinig te duchten van de Schotten die al hun poulewedstrijden hadden verloren. Daardoor werd het vooral éénrichtingsverkeer op het veld van FF Tino Carta in Oristano, het strijdtoneel van dit EK 2023. Een directe vrije trap van Bruno Hoek brak al in de 12e minuut de ban. Oranjes aanvaller had daarbij wel het geluk dat de Schotse keeper ongelukkig over de bal dook, maar dat maakte de openingstreffer niet minder welkom.

Nederland had in die eerste helft wat moeite met de afronding, al moet ook gezegd worden dat bij tal van andere kansen de Schotse goalie juist weer knappe reflexen toonde en diverse pogingen van Jeroen Schuitert, Jochem Kintz en Sem van Helden onschadelijk maakte. “Maar over de uitvoering in balbezit waren we niet helemaal tevreden”, aldus Lokhoff. “Het tempo was te laag. We creëerden wel kansen, maar dan mogen we wel eisen dat we meer goals maken door beter te passen en vrij te lopen voor het doel.”

Toch lukt het Oranje om in de blessuretijd van de eerste helft alsnog tweemaal toe te slaan. Eerst was het Van Helden die zijn man uitspeelde en met een geplaatst schot de open ruimte in de rechterhoek vond: 2-0. Precies 71 seconden later was Daan Dikken het eindstation van een fraai omschakelingsmoment via Hoek en Van Helden. Voor Oranje was het extra fijn dat die goals alsnog vielen. De marge van drie goals waren representatief voor de verhoudingen op het veld.

Direct na rust kwam Danny van Amerongen binnen de lijnen, als vervanger van Jeroen Schuitert. De 21-jarige aanvaller, die pas zijn vierde interland speelde, deed meteen van zich spreken met twee assists. In de 34e minuut bediende hij Dikken op maat, waarna hij twee minuten later hij een afgemeten voorzet gaf op de inkomende Hoek: 5-0. De assist bij Oranjes zesde treffer was de allermooiste. Die kwam letterlijk van de hak van Malik de La Cruz Victoria, pal voor de voeten van Van Helden die met een strak schot het net vond.

Los van het resultaat was Lokhoff ook te spreken over de veerkracht van zijn ploeg. “Dit is een heel gemotiveerde groep met een grote bereidheid om te leren. Ondanks de teleurstelling van het missen van de halve finale stonden ze vandaag voor de volle honderd procent aan de aftrap. Bereid om alles te geven. Het is heel belangrijk dat we buiten het veld een team zijn gebleven. We kunnen kritiek op elkaar uiten zonder dat dat het teamgevoel aantast. Dat is mooi.”

Zaterdag staat dus de laatste wedstrijd van dit EK op het programma: de strijd om de vijfde plaats. Nederland komt om 12.00 uur in actie en treft vermoedelijk Duitsland. Eerder dit seizoen, in oktober, speelde de ploeg twee oefeninterlands tegen de Duitsers. Het eerste treffen ging met 6-3 verloren, maar een dag later rolde het kwartje in Oranjes voordeel: 5-2. Lokhoff: “Ik schat Duitsland qua niveau hoger in dan Schotland. Ons doel is nu om vijfde te worden, maar dan zullen we het aan de bal wel beter moeten doen. Hoger tempo, beter positiespel en vooral de juiste momenten kiezen om voor de goal te komen. Als dat lukt, dan heb ik er alle vertrouwen in dat we dit EK goed kunnen afsluiten.”

Bron: onsoranje.nl