Verslag Lorenzo in Italie #3

7 juni 2023 - 21:19

De Europese droom van het Nederlands CP-team is al in een vroeg stadium vervlogen. Oranje slaagde er dinsdag niet in zich voor de halve finales van het EK in Italië te plaatsen. Nederland had in Oristano van aartsrivaal Engeland moeten winnen, maar liep tegen twee counters aan: 0-2.

Daardoor eindigt de formatie van bondscoach Stephan Lokhoff als derde in poule A, achter Engeland en Spanje. In plaats van de halve eindstrijd gaat Oranje in de ’troostronde’ nu strijden om de plekken vijf tot en met acht en treft donderdag als eerste tegenstander Schotland. De aftrap in Oristano is om 09.00 uur. “Heel erg balen. Onze doelstelling was om hier de finale te halen. Dat is niet gelukt. Nu moeten we de plannen bijstellen en zorgen dat we vijfde worden”, aldus Lokhoff.

Achteraf bekeken deed de onnodige 0-1 nederlaag van afgelopen zondag tegen de Spanjaarden Oranje de das om. Lokhoff: “Daar hadden we resultaat moeten halen. Een duur verlies.” Daardoor kwam er extra druk op het duel met de Engelsen. Al hoefde de ploeg daar niet wakker van te liggen. Recente ontmoetingen tussen beide landen toonden aan dat het onderlinge verschil minimaal was. Zes weken geleden was Oranje de Engelsen op het Tri-Nations toernooi in Burton-on-Trent nog de baas.

Lokhoff koos voor het plan om vanuit een compacte organisatie te spelen. Jeroen Saedt, normaal gesproken de voorste pion van het zevental, moest daardoor op de bank beginnen. Op de tribune zat Sem van Helden die na zijn rode kaart tegen Spanje een schorsing uitzat. Oranje hield de gelederen aardig dicht en had met Damian Schellekens een attente keeper die in de eerste helft een aantal goede reddingen verrichtte. In de 14e minuut moest hij echter het hoofd buigen toen Wessel Doorduin op de eigen aanvalshelft balverlies leed en Liam Irons in de omschakeling het halve veld overstak. De Engelsman besloot van afstand zijn geluk te beproeven en schoot in de verre hoek raak: 0-1.

Een domper voor Oranje dat er juist op hoopte zelf vanuit de omschakeling toe te kunnen slaan. De realiteit was echter dat de ploeg er voor rust niet echt in slaagde gevaarlijk te worden. Dat besloot Lokhoff ertoe om halverwege het speelplan te wijzigen. “Verdedigend stond het goed, maar we moesten aan de bal meer creëren en twee goals maken.” Met Jeroen Saedt binnen de lijnen kreeg de ploeg voorin een vast aanspeelpunt en dat kwam het spel ten goede.

Oranje dicteerde en ging op zoek naar de ruimte voorin. De grootste kans kwam na een uitstekende voorzet van Lorenzo Calkhoven vanaf de linkerflank. Bruno Hoek liet de bal slim lopen waarna Saedt in kansrijke positie kwam. Zijn schot werd echter geblokt. Nederland bleef tot de laatste seconde knokken, maar moest in de slotfase een tweede treffer incasseren toen Engeland via aanvoerder Matt Crossen opnieuw via de omschakeling toesloeg.

“In balbezit toonden we na rust meer lef en deden we het veel beter met onze lopende spelers”, zag Lokhoff. “We hebben alles gegeven en kunnen onszelf geen verwijten maken. Engeland heeft verdiend gewonnen. We hebben vandaag te weinig gebracht om aanspraak op de overwinning te mogen maken. Nu moeten we zorgen dat we dit toernooi goed gaan afsluiten en alsnog vijfde worden. Dat begint donderdag met een goed resultaat tegen Schotland.”