Sporting Leiden(za) kan nauwelijks profiteren van rode kaarten bij Be Fair

13 oktober 2019 - 10:11

Op een niet al te best veld in het Leidse Morskwartier stonden Sporting Leiden en Be Fair tegenover elkaar. Vanaf de eerste minuut waren de bezoekers uit Waddinxveen dominant en legden verzorgd voetbal, met veel lef op de mat. Het leverde al na vijf minuten de 0-1 op. Een vrije trap vanaf rechts werd eerst door Tom de Vos ingeschoten, waarna de terug gestuiterde bal bij Wilfred Smit kwam die wél scoorde.

Be Fair gebruikte echt alles om zo goed mogelijk voor de dag te komen. Waar het veld niet altijd meewerkte lukte het de ploeg uit Waddinxveen toch om goede aanvallen op te zetten. Iets van drie keer werd een bal subtiel door de benen van een Leidenaar geplaatst, vanuit de lucht tikte een speler van Be Fair een bal perfect met zijn schouder een meter of twintig door, slidings werden met behulp van het natte veld goed ingezet en ga zo maar door. Geheel verdiend viel na een kwartier de 0-2 door weer Smit.

Van Sporting Leiden moet gezegd worden dat de ploeg de mindere was, maar zo’n 4 á 5 keer wel heel gevaarlijk opkwam. Na wat splijtende passes vanuit het midden werd sterspeler Sipan Khalid bereikt die twee keer heel dicht bij een doelpunt was, maar de paal en de linkerhand van de sterk keepende Rick van Hattum stonden zijn tiende seizoenstreffer in de weg. Op slag van rust viel dan eindelijk toch de broodnodige 1-2 van Khalid. Dit was ook het moment dat de wedstrijd omsloeg. De grensrechter appelleerde voor buitenspel maar de 1-2 werd goed gekeurd door arbiter Jager. Justin Bulk van de bezoekers verwees als reactie niet al te subtiel naar de grensrechter wat hem geel opleverde. Vervolgens kreeg hij een tweede gele kaart voor een wegwerpgebaar richting de scheidsrechter.

Na de rust bleek ook de grensrechter wegens duwen van de scheidsrechter te zijn weggestuurd. Ondanks de tien man bleef Be Fair fier de aanval zoeken en dat leverde Sporting binnen vijf minuten twee gele kaarten op. Tien minuten na rust beging Geert Koren een overtreding en het gevolg was een rode kaart. Be Fair stond nu nog maar met negen man in het veld. Ondanks het overtal van Sporting bleef de ploeg van Bert de Best recht houden op de overwinning. Totdat een beslissing van de arbiter de 2-2 bracht in de 73e minuut. Een geconstateerde handsbal door een speler van Be Fair en de benutte penalty van Adil Harfaoui bracht de stand in balans. De bezoekers gaven nog steeds niet op maar aan de 2-2 veranderde niets meer. Misschien was dat anders geweest als Jeroen van Egmond van de thuisclub rond het uur spelen zijn tweede gele kaart had gekregen. Op het middenveld trok hij een doorgebroken speler aan het shirt. De scheidsrechter vond een vrije trap voldoende, maar dit had duidelijk een tweede gele kaart en dus rood moeten zijn voor de rechtsback. Vlak voor het einde werd ook nog eens de tweede grensrechter weggestuurd. Een roerige wedstrijd dus in de Mors met als resultaat dat Sporting Leiden nu gedeeld koploper is met Aarlanderveen.

Trainer Cees van Tongeren: ,,Het was bar slecht. En het erge was nog dat we in de eerste helft tegen elf man meer kansen creëerden dan in de tweede helft tegen negen man. We wisten vooraf dat Be Fair hoog druk zou zetten met de verdediging ver richting middenveld als ze in opbouw zijn. Daar wilden wij van profiteren door met passes over de achterhoede heen te spelen wat tegen negen man totaal niet lukte. Wat dat betreft hebben de twee rode kaarten voor Be Fair eerder in ons nadeel gewerkt. Al met al zijn we blij met een punt, hoe gek dat ook klinkt, en we blijven ongeslagen.

Invaller Imrane Taib van Sporting toevoegend: ,,We hadden te maken met vijf spelers die door blessures er niet bij konden zijn. Dat probeerden wij op te vangen door meer gecontroleerd te spelen. Alleen als je dan tegen negen man komt te staan moet je daar wel van profiteren. We speelden veel te onrustig.”

Opstelling Sporting Leiden: Van Der Meulen, Van Egmond (Taib), Te Hennepe (Fokkema), Hamelink, Khalid, Harfaoui, Mink, Aulic, Wansink (Bakker), Coll-Reig, Heemskerk.

Bron: https://leidenamateurvoetbal.nl