Sporting Leiden (zo) wint eerste wedstrijd in kampioenspoule: 0-4

25 februari 2019 - 12:03

Sporting Leiden (zo) plaatste zich uiteindelijk vrij eenvoudig voor de promotiepoule. Toch was het niet altijd even fraai wat de ploeg van Kevin Wassenaar liet zien in de eerste seizoenshelft. Soms kwamen zeges moeizaam tot stand of werd er onnodig verloren. De eindsprint was echter overtuigend en bij de herstart-in de kampioenspoule- oogde Sporting fris van de lever en het heeft er dan ook alle schijn van dat de trein op de rails staat. DIOS werd met 0-4 geklopt en niet enkel was dat dus een overtuigende start in de strijd om te proberen promotie af te dwingen, maar tevens werd er revanche genomen op de eerdere nederlaag van voor de winterstop. In Nieuw-Vennep werd het destijds 2-1.

De bezoekers startten met een basisteam waarin Mike Filippo op de linksbackpositie werd gepositioneerd. Jordy Heemskerk en Danny Maaskant vormden het centrum en Mo Berdai kwam uit de voeten op zijn rechtsbackpositie. Daarvoor moest Justin Maaskant de defensie assisteren vanaf het middenveld en voor het overige was er met Koos de Haas en Tolga Karpuz veel snelheid voorin. Het eerste kwartier viel nog niet mee. Beide ploegen waren duidelijk nog aan het zoeken en kansen konden nog niet worden gecreëerd. De eerste serieuze kans ontstond even na de aangegeven speeltijd. De Haas ging er van tussen en kon op het laatste moment nog maar net worden gestuit door Damian Kramer. Aan de andere kant kreeg Jeffrey Hoefkens zijn voet net niet tegen een in geslingerde vrije trap. Andermaal De Haas meldde zich voor het tweede gevaar namens de Leidenaren, maar doelman Rinse Klinkenberg kon pareren met de vuisten.

Het gaf wel aan dat de bezoekers stilaan kwamen bovendrijven en dat was zeker het geval na de 0-1. Een hoekschop kwam via Ronald Mink bij Maaskant, die zijn toegevoegde waarde bij dode spelmomenten nog maar eens bewees. Even later was de centrale verdediger zelfs dichtbij de 0-2, maar die kans was beduidend minder eenvoudig te benutten. Even later moest Heemskerk redding brengen bij een uitbraak van de geel-blauwen, maar dat bleek op dat moment wel zo ongeveer het laatste plaagstootje van de nummer 1 uit de derde klasse A. Even nadat er een half uur gespeeld was, zorgde goed stoorwerk van de gasten voor paniek in de defensie van DIOS. De doelman kon niets anders doen dan Gökhan Yazici het scoren te beletten. De overduidelijke overtreding werd bestraft met een strafschop en een rode kaart. Mo Berdai faalde niet vanaf elfmeter en dit leek al de beslissing te zijn in deze tweestrijd.

Uiteraard moest DIOS een reservedoelman optrommelen en een speler naar de kant halen. Het speelde Sporting nadrukkelijk in de kaart en eigenlijk was er vanaf dat moment geen vuiltje meer aan de lucht voor de bezoekende ploeg. De ruimtes werden steeds groter en DIOS had weinig meer te vertellen tot aan de rust. In de tweede helft werd het krachtsverschil nog groter en kon enkel de vraag worden gesteld tot welke score Sporting zou kunnen uitlopen.

Het werd uiteindelijk 0-4 en daarmee kwam de thuisploeg nog goed weg. Karpuz kopte vlak na rust naast en even later leek Yazici wel te scoren, maar na een vlagsignaal van de assistent-scheidsrechter werd het doelpunt afgekeurd vanwege een vermeende handsbal. In de praktijk maakte het amper uit, want een minuut later werd het alsnog 0-3 na een ferme kopbal van dezelfde spits. Een overtuigende aanval kort hierna had de 0-4 al kunnen betekenen, maar Ronald Mink kopte over het doel van DIOS. Weer even later ging Berdai voor eigen succes, waar afspelen een betere optie zou zijn geweest. Met nog ruim twintig minuten te spelen stelde Berdai echter De Haas in staat om te scoren en bij die actie toonde de rechtsback dus wel weer zijn meerwaarde als opkomende verdediger.

DIOS mocht in de slotfase nog een eretreffer maken vanaf elfmeter. Jesse van Wees moest echter zijn meerdere erkennen in doelman Delano van Wanrooij, die sowieso zijn werk prima invulde deze middag. De fusieclub had vervolgens nog wel wat mogelijkheden mogen verzilveren, maar de scherpte was ondertussen verdwenen. In het Leidse kamp maalde niemand daar meer om, want de eerste horde was soepel genomen en smaakt naar meer. De eerstvolgende opponent is andermaal een bekende. ASC komt over twee weken op bezoek.

Opstelling Sporting Leiden: Van Wanrooij, Berdai (74. Spasic), D.Maaskant, Heemskerk, Filippo (62. Habraken), Mink, J. Maaskant, Van Leeuwen, Karpuz, De Haas, Yazici (71. Bonte).

Bron: http://www.leidenamateurvoetbal.nl