Sporting Leiden (zo) verliest van Aalsmeer

5 november 2019 - 21:29

Op deze druilerige zondagmiddag moest het nog puntloze Sporting Leiden het opnemen tegen Aalsmeer. Uw verslaggever werd als vanouds weer prima ontvangen door de heren Immink en Pikaar met een lekker bakkie en een voorbeschouwing op de wedstrijd die komen zou.

Op een zwaar veld door de regenval van deze week probeerde Aalsmeer direct na het eerste fluitsignaal van leidsman De Bruijn het initiatief te nemen en de aanval te zoeken. Dat leverde niet direct een enorm overwicht op. Beide ploegen lieten de opbouw toe en gaven geen hoge druk. Sporting Leiden ging iets minder goed met de geboden ruimte om dan de opponent. Er waren diverse momenten bij dat er voldoende ruimte was om de middenvelders aan te spelen maar slordigheid zorgde voor onrust omdat Aalsmeer daardoor eenvoudig kon overnemen. De ploeg uit de regio van de beroemde veiling speelde wat verzorgder en kon het balletje eenvoudig rondspelen, weliswaar in een te laag tempo wat maakte dat Sporting Leiden niet echt in grote problemen kwam.

De eerste speldenprik kwam van linksbuiten Jeroen Enzink. Uitgeweken naar rechts kwam hij in schietpositie. Zijn daverende knal werd echter goed gepareerd door de Leidse goalie Danny van Leeuwen.

Vlak daarna werd good old Boudewijn Kamphues gevonden met een lange bal, die hij koppend voor de goal bracht waarna Ralph Pijls gevaarlijk kon worden echter zonder een echt resultaat. De inmiddels 38-jarige routinier (speelde ooit als pupilletje bij uw verslaggever met zijn vader Bram als trouwe supporter langs de lijn) probeerde steeds aanspeelbaar te zijn om vervolgens rust te kunnen brengen voor zijn ploeg. De realiteit liet zien dat zijn ploegmaten te weinig oog hadden voor de ruimte die hij creëerde. Dat gold ook voor zijn kompaan in de aanval, de fysiek sterke Trogillio Pinas. Dat maakte dat de Leidse gastheer te weinig aan voetballen toe kwam en dus ook niet of nauwelijks gevaar kon stichten. Aalsmeer bleef de aanval zoeken. Een gevaarlijke bal die voorlangs dreigde te gaan, werd toch nog opgepikt door Enzink die de bal vervolgens vanuit een moeilijke hoek tegen de lat schoot.

Niet lang daarna kreeg Aalsmeer tot twee keer toe een vrije trap in dezelfde zone. De eerste was nog te billijken, de tweede vond uw verslaggever overdreven. Dit was gewoon een mannelijk duel. Scheidsrechter De Bruijn besliste anders en deze keurze bleek de inleiding voor de 0-1. De toegekende vrije trap werd namelijk onberispelijk binnengeschoten door middenvelder Piet Sten. Deze voorsprong was gezien het spelbeeld en het verschil in kwaliteit verdiend te noemen.

Sporting Leiden ging niet bij de pakken neer zitten en trok ten aanval wat resulteerde in een goede uitbraak via Tijs Bonte die de bal bij de eerder genoemde Kamphues bezorgde met de 1-1 tot gevolg. Echter de vreugde was van korte duur voor de mannen van Charl van Goozen en Mark Cerdijn. De goal werd afgekeurd wegens buitenspel, iets wat uw verslaggever niet kon beoordelen vanuit zijn positie.

Het was zuur dat zo’n tien minuten voor rust Pijls zich op de middellijn vergreep aan zijn Aalsmeerse tegenstander met een sliding waarbij zijn benen gestrekt vooruit waren. Een volkomen onnodige overtreding op die plek. Gewoon druk op de bal houden was voldoende  geweest om het zijn tegenstander lastig te maken. Nu gaf Pijls scheidsrechter De Bruijn de ruimte om direct rood te trekken waarmee hij zijn team nog dieper in de problemen drukte.

Na rust werd dit pijnlijk duidelijk toen Aalsmeer de score opvoerde via treffers van Karol Mirowsi (0-2), Patrick Melman (0-3) en de eerder genoemde Enzink, die met een onvervalste punter de 0-4 op het scorebord zette. Tussendoor werd nog een goal afgekeurd wegens buitenspel anders had de dag nog somberder geëindigd dan het nu deed voor de Leidenaren.

Na afloop somberde trainer Van Goozen dat het een moeilijke wedstrijd werd na de rode kaart. Hij twijfelde nog of zijn ploeg recht had gehad op een penalty en baalde van de afwezigheid van twee spelers (om verschillende redenen). Het maakte zijn dag er niet vrolijker op.

Opstelling Sporting Leiden: D.van Leeuwen, Maaskant, F. van Leeuwen, Van Zoelen, Pijls, Bonte (Flissebaalje), Pinas (Richardson), Mkaddem, Pracht, Kamphues, Siebert.

Bron: https://leidenamateurvoetbal.nl