Sporting Leiden (zo) verliest derby van Voorschoten’97

21 oktober 2019 - 10:09

,,Ze kenne de bal niet eens bij een medespeler krijge. Combineren? Haha, laat me niet lache.” Voetballiefhebbers die zo denken over de derde klasse in het zondagvoetbal zijn niet bij Sporting Leiden tegen Voorschoten’97 geweest. Hoewel de ploegen- die er een uitermate sportieve wedstrijd van maakten- in de onderste regionen terug te vinden zijn viel het niveau alleszins mee. De bezoekers gingen met de punten aan de haal. De thuisploeg zakte in de tweede helft wat weg en Voorschoten’97 greep de kans om flink wat kansen te creëren. Dat de ploeg zo de eerste zege van het seizoen boekte was dan ook terecht.

De wedstrijd van vorige week was in zekere zin een zwarte bladzijde voor Sporting Leiden: door ziekte en andere oorzaken moest een zwaar gehavend team aantreden tegen de koploper. Uiteindelijk viel de 7-0 nederlaag mee, maar prettig was anders. Hoe anders was de situatie nu. Routiniers als Rigilio Pinas, Leroy Brooks en zeker ook Boudewijn Kamphues stonden in de basis tezamen met een aantal jeugdige talenten. Vergeleken met vorige week maakte het team een enorme stap vooruit. De aanvoer naar de spits, in dit geval Kamphues, is zeker voor verbetering vatbaar, maar slecht was het zeker niet wat de Leidenaren lieten zien.

Het bezoekende Voorschoten’97 had uit vier wedstrijden slechts één puntje gepeurd en was op zoek naar de eerste zege. Ook deze ploeg liet zien stappen te maken. Zeker in de tweede helft werd er al combinerend met regelmaat iemand in een kansrijke positie gebracht. Aan een afmaker ontbrak het echter. Dat kan onder andere Roy Elligens zich aanrekenen. Voor een aanvaller is hij te weinig zelfzuchtig en waar iedereen verwachtte dat hij het doel onder vuur zou nemen, zocht hij te vaak een medespeler. Hij lag evenwel aan de basis van het eerste doelpunt na een ragfijn passje op Bryan Hilders. Daarmee zijn gelijk de meer ervaren krachten genoemd die de brigade van trainer Huib van Oostrom Soede soms de weg moeten wijzen. Ook bij Voorschoten’97 lopen namelijk een aantal zeer jonge spelers rond die hun weg nog moeten zoeken op dit niveau. Dat er nog behoorlijk wat rek in beide teams zit is klip en klaar.

De amper achttien jarige Jordey van der Meer van Sporting Leiden: ,,Als je naar het aantal kansen kijkt is de overwinning terecht. Je ziet echter ook dat wij niet zonder mogelijkheden waren. Boudie (Kamphues) kopte die voorzet van Jim Pracht toch knalhard en mooi in? Ik merk wel dat er op dit niveau hier veel meer van je verwacht wordt dan in de JO19. Het is veel fysieker en sneller en fouten worden gelijk afgestraft. Daar moet ik echt aan wennen en dat kost tijd en niet alleen voor mij.”

De Leidenaar speelde een verdienstelijke partij als verdedigende middenvelder. ,,Ik ben eigenlijk linksback en deze positie was nieuw voor mij. Ik blijk er aardig uit de voeten te kunnen, maar ben nu echt total loss.”

Jiggy van Engelen, zijn even jonge collega van Voorschoten’97,  had er eveneens een meer dan voldoende pot voetbal opzitten. Met zijn snelheid had hij het Rida Mkaddem behoorlijk lastig gemaakt. ,,Een leuke wedstrijd hoor. Bij Leiden doen een aantal bekenden mee en dat geeft altijd iets extra’s. Ik ben best blij met de zege, we waren er echt aan toe. Zwaar bevochten weliswaar, maar wel verdiend, hoewel Sporting goed terug kwam. Erg mooi dat we in de laatste tien minuten de zege pakten. Jammer dat ik mijn goaltje niet meepakte. Ik stond net op mijn verkeerde been toen Roy (Elligens) die voorzet gaf. Hij deed het echt goed, maar helaas. Natuurlijk was het derde doelpunt de kers op de taart. Grappig doelpunt moet ik zeggen.”

En dat was het. Timo van Aken nam een vrije bal halverwege de helft van Sporting Leiden. Van Aken legt uit: ,,Ik probeerde met een hoge bal Tom Rijpsma te bereiken die bij de tweede paal stond. Hij kon er niet bij en die bal verdween zo in het doel.” Met een grijns en heel eerlijk:  ,,Geluk ja.”

Zowel Van der Meer als Van Engelen geeft aan dat de top voor hun team niet is weggelegd en de weg lang is dit seizoen. Ze wijzen er wel op dat er absoluut sprake van progressie is en dat er wekelijks stapjes vooruit worden gezet. Dat is hoopgevend voor spelers en de trainers Huib van Oostrom Soede en Charl van Goozen.

Sporting Leiden (zondag)-Voorschoten’97 1-3 (1-1). Hilders 0-1, Kamphues 1-1, Sarmastzada 1-2, Van Aken 1-3. Scheidsrechter Hulters.

Sporting Leiden: Danny van Leeuwen, Ferry van Leeuwen, Van der Meer, Van Zoelen, Kamphues, Pijls, Bonte, Brooks (67. Pracht), Pinas, Abassi, Mkaddem

Bron: https://leidenamateurvoetbal.nl/