Sporting Leiden revancheert zich ten koste van FC Oegstgeest

5 februari 2023 - 10:47

Vorige week werd Sporting Leiden met 5-0 kansloos van het veld getikt door Blauw Zwart. Zaterdagmiddag herstelde de ploeg zich knap tegen subtopper FC Oegstgeest dat juist bezig was met een prima reeks. Vriend en vijand waren het erover eens dat de 3-1 zege voor de thuisploeg in de Mors volkomen verdiend was.

Voor de derde keer op rij kwam Sporting Leiden binnen een minuut op achterstand. Een gebrek aan concentratie? Toeval? Wie zal het zeggen, maar dit keer slaagde de tegenstander middels Sjoerd Winkelman erin de Leidse defensie te verrassen; hij kopte een strak genomen corner gedecideerd in de winkelhaak. Het bleek voor de mannen van Huig Jan Heeringa geen reden om de koppies te laten hangen. Integendeel zelfs.

Met veel inzet werd het doel van Gijs Jansen gezocht en wat dat aspect betreft liet FC Oegstgeest te veel de kaas van het brood eten. Wellicht leidde de vroege voorsprong tot wat gemakzucht. De laconieke houding werd na een half uurtje spelen afgestraft door jubilaris Ronald Mink; hij bekroonde zo zijn honderdste wedstrijd voor de club met een punter in de uiterste hoek. De fraaie aanval en het dito hakje van Soufiane Boukhidous die hieraan vooraf gingen mogen niet onvermeld blijven.

De tweede helft was geheel voor de thuisploeg en de 2-1 kon niet uitblijven. Youngster Sven Glasbergen pikte de bal op na een knalhard duel tussen Boukhidous en Kevin Driessen en rondde knap en beheerst af. De 2-1 achterstand betekende logischerwijze dat de bezoekers alle voorzichtigheid overboord gooiden en ten aanval trokken. Kansen leverde het offensief echter niet op. Sporting Leiden zocht en vond de ruimte om de genadeklap uit te delen. Die viel pas in de extra tijd en kwam op rekening van wie anders dan de onvermoeibaar sleurende Boukhidous.

De vreugde was groot bij de Leidenaren die hun inzet beloond zagen. Voor de bezoekers waren de druiven zuur. Winkelman was hard, maar realistisch in zijn analyse na afloop: ,,Die kopbal zat er lekker in en ik dacht echt dat het een leuke middag zou worden. Maar in plaats van domineren zakten we in en werden we op veel vlakken afgetroefd. We verloren negen van de tien duels en ook wat de tweede bal betreft lieten we het afweten. Als je bovenin wil meedraaien of als toetje de tweede periode wilt halen moet je dit soort potjes winnen. Dat we hier verliezen hebben we volledig aan onszelf te wijten, geen excuses. Volgende week de kans op revanche. Deze week trainen we weer met de volledige selectie, dan moeten de vonken er vanaf spatten. Zaterdag aanstaande komt DWO, dat derde staat, op bezoek. Met die ploeg hebben we nog een appeltje te schillen na het 1-0 verlies van vorig jaar. We moeten maar laten zien dat ook wij in die top thuis horen.”

De maker van het tweede doelpunt van Sporting Leiden was danig in zijn nopjes: ,,Als team hebben we gevochten en de punten in eigen huis gehouden. We kwamen zoals bijna gebruikelijk snel op achterstand, maar vandaag was dat voor ons vooral een reden om erop te knallen. We waren getergd na die hopeloze partij van vorige week, kun je wel zeggen. Sporting Leiden dreigde te ver in de gevarenzone te raken en dan zijn die drie punten meer dan welkom.”

Zijn eigen bijdrage smaakte natuurlijk ook heerlijk voor de middenvelder: ..Mijn eerste doelpunt! Ik zat er lang op te wachten, lekkerder kan eigenlijk niet. Logisch dat ik mijn pa, die teamleider is, om zijn nek vloog.” Met een brede grijns: ,,Hij had vanochtend nog gezegd, dat ik wel naar hem toe moest komen als ik scoorde.” De ambities van de Leidenaars zijn bescheiden. Glasbergen: ,,We moeten in de derde klasse blijven, desnoods via de nacompetitie. Als we dit soort wedstrijden vaker spelen hoeven we niet bang te zijn om af te dalen.”

Volgende week wacht koploper Nieuwkoop en het zal een heel zware klus zijn om daar minimaal een punt weg te halen. FC Oegstgeest is nog steeds kansrijk voor de periodetitel, maar de ploeg van Thymen Kruider kan zich dit soort nederlagen niet meer permitteren.

Sporting Leiden-FC Oegstgeest 3-1 (1-1). 1. Winkelman 0-1, 30. Mink 1-1, 58. Glsbergen 2-1, 90+5. Boukhidous 3-1.

Basisopstelling Sporting Leiden; Meijers, Heemskerk, Van Egmond, Mink, Glasbergen, Van der Meel, Boukhidous, Beijersbergen, Lammers, Te Hennepe, Lardee.

Verslag: https://leidenamateurvoetbal.nl