Sporting laat zich zien op de Lakenfeesten

27 juni 2022 - 22:44

Het is dan wel zomerstop met het voetbal maar dat betekent niet dat we stilzitten bij Sporting Leiden. Naast het voetbal hebben we bij Sporting Leiden ook darten, poolen en dragonboat racen. Laatstgenoemden moesten zich afgelopen zaterdag tijdens de Lakenfeesten in Leiden weer van hun beste kant laten zien. Niet alleen Sportief, maar ook gezellig.

Het team wat namens Sporting Leiden meedoet, doet al jaren mee met de jaarlijkse Dragonboat races. Ze zijn ooit begonnen als onderdeel van het Jobo de Bouwers team maar door het enthousiasme van meerdere leden van onze mooie club kon er op een gegeven moment geracet worden met een eigen team. Het team bestaat uit spelers van Sporting Leiden 1 (zat), 4 (zat) en 5 (zat) die allemaal bij elkaar horen door twee met elkaar verbonden vriendengroepen.

Dragonboat race gaat van start

Eigenlijk voert gezelligheid al jaren de boventoon bij de deelnames aan de Dragonboat races, maar Sporting Leiden zou Sporting Leiden niet zijn als er een goede dosis fanatisme en winnaarsmentaliteit aanwezig zou zijn. Dit verdwijnt meestal na een matige eerste race en een paar biertjes maar afgelopen zaterdag werd het juist aangewakkerd door een lekkere eerste race en een goede eerste tijd (56,29). De training die bij onze vrienden van de Dutch Dragons uit Zoetermeer was gedaan had ze geen windeieren gelegd. De tweede race tegen de Watergeuzen ging zelfs nog sneller (55,78) maar werd wel verloren. Uiteindelijk werd in de 3e race een matige 57,04 neergezet maar het was (het gemiddelde) genoeg voor een 2e plek in de poule. Dat betekende een halve finale tegen de nummer 3.

De eerste dragonboat race zit erop

De eerste dragonboat race zit erop

Gezelligheid maakt plaats voor geloof

Als 2e eindigen, dat was al een tijdje niet gebeurd. Zat er dan een finale plaats in?? De halve finale moest tegen het team de Groenteboer. Opperst geconcentreerd werd er gestart maar die was niet goed. de Groenteboer had direct een voorsprong te pakken. Het is dan zaak om geconcentreerd te blijven, meer kracht geven is niet automatisch sneller gaan. De kracht in Dragonboat racen is eenheid, allemaal tegelijk goede slagen maken. Daarom is de drummer op de voorkant die het ritme aangeeft zo belangrijk. En gelukkig raakte ze niet in paniek en werd de achterstand steeds kleiner. 50 meter voor de finish kwamen de boten bijna tegen elkaar en was daardoor het ritme even weg maar Sporting herpakte zich en maakte de achterstand op de valreep goed. Met maar 0,05 seconde verschil werd de finale gehaald.

De finale

De finale moest gevaren worden tegen het enige team waar Sporting Leiden tot dan toe verloren had, de Watergeuzen. Deze gezellige en sportieve tegenstander was al de hele dag sneller dan de mannen van Sporting dus er moest een wereld prestatie neergezet worden om überhaupt een kans te maken. Het geloof was laag maar het fanatisme om het de Watergeuzen zo lastig mogelijk te maken was volop aanwezig. De start was goed, maar van de Watergeuzen beter. De Watergeuzen namen een meter voorsprong dus Sporting moest de concentratie weer vasthouden. Niet kijken naar de tegenstander, maar concentreren op je eigen boot.

Na 100 meter kwamen de boten langs de fanzone van de Watergeuzen, aan het enthousiasme te horen stonden de Watergeuzen op dat moment nog voor. 75 meter verder waar de supporters van Sporting Leiden stonden was de voorsprong van de Geuzen bijna verdwenen. Het ging om de laatste meters. Uiteindelijk was er een foto finish en kon de jury niet direct vertellen wie de winnaar was. Bij de prijsuitreiking werd het pas duidelijk. Wie dat uiteindelijk geworden is kun je zien in onderstaand filmpje.

Dit wil ik ook

Mocht je nu denken, dit wil ik ook volgend jaar doen. Zorg dan dat je 18 enthousiaste mensen om je heen verzamelt en laat het ons weten. Wie weet racen we dan volgend jaar met meer Sporting Leiden teams mee tijdens de Lakenfeesten.