Ryan de Prie: ’ De uitdaging bij Sporting Leiden is groot, maar zeker niet onmogelijk’

27 oktober 2023 - 09:45

Na de onvermijdelijke degradatie probeert Sporting Leiden dit seizoen met een piepjong elftal te overleven in de vierde klasse. Dat gaat als Bambi die zich voor het eerst op ijs waagt: met vallen en opstaan.

Sporting Leiden was één van de liefst zes degradanten in het voorbije seizoen. De derde klasse werd zo verlaten na een moeizaam traject, waarbij er tussentijds een breuk kwam tussen het bestuur en trainer Huig Jan Heeringa.

De spelersgroep viel bijna volledig uit elkaar. Sommigen kozen voor recreatievoetbal, anderen sloegen hun vleugels uit. De club zag maar weinig spelers aanmeren en moest dus inzetten op vooral de eigen jeugd. Een andermaal zwaar seizoen werd verwacht en niets is tot nu toe minder waar. In de vierde klasse A bevindt de fusieclub – in 2018 ontstaan uit een samensmelting van v.v. Leiden en FC Rijnland – zich in de onderste regionen, met één puntje na vier gespeelde duels.

Collectief

Centrumspits Ryan du Prie (19) speelde reeds in de jeugd bij de club uit de Morsch, maar is nu – als tiener – al vaste waarde in de hoofdmacht. ,,Het was natuurlijk niet leuk dat het team uit elkaar viel na de degradatie. Wel hield ik er rekening mee dat mijn kans daardoor zou komen. Met veel jongens uit voorheen de JO19 en JO23 vormen we momenteel het eerste. Dat was aanvankelijk wel even zoeken, er was ook echt wel een scheiding waarneembaar. Je had groepjes. Maar langzaamaan zijn we naar elkaar toegegroeid en echt een team geworden. In de eerste wedstrijden, tegen Meerburg, werden we nog weggespeeld. Maar daarna, tegen NSV’46, hielden we al langer stand. Tegen Warmunda kwamen we op 1-1 en gingen we voor de winst, waar we misschien dat puntje hadden moeten koesteren. En tegen Stompwijk’92, twee weken geleden, kwamen we eerst nog op een 2-0 achterstand. Het leek wel of we er geen zin in hadden. Een peptalk in de rust deed wonderen en uiteindelijk haalden we toch nog een puntje op (2-2, red.). De progressie is duidelijk zichtbaar en daardoor wordt het ook steeds leuker.”

Ambities

Du Prie (19), die in zijn voorlaatste jaar zit van de studie sport en bewegen en wat bijverdient als bezorger en in een magazijn, startte ooit bij RCL. Vervolgens stapte hij over naar de toen kersverse fusieclub en werd hij met zijn nieuwe team – de Onder 15, onder leiding van oom Guido en samen met neef Kevin, die inmiddels eveneens tot de selectie behoort – meteen kampioen. ,,Daarna was Peter van der Tuin mijn trainer en vorig seizoen heb ik al minuten gemaakt en meegetraind bij de selectie. Nu vorm ik met Johan Hennekei een tweemansvoorhoede.”

,,Ik kan overigens ook op de flanken spelen. Met mijn 1,92 meter ben ik groot en sterk en kan zo wat voor het elftal betekenen. Ik wil me verder ontwikkelen en straks kijken waar mijn plafond ligt. Toen ik in de Onder 17 speelde, klopte Katwijk al eens op de deur. Ik had toen echter al aan Sporting Leiden beloofd te blijven. Voor nu is dat ook prima. We hebben ons tot doel gesteld om ons te handhaven in deze klasse. Dat zal lastig zat zijn met zo’n jonge groep. Wel missen we nog wat spelers, waaronder Nick van As. Hij is met zijn ervaring centraal achterin de absolute leider en we hopen dat hij weer snel aansluit.”

Acceptatie

De met zijn vader in Roelofarendsveen wonende Du Prie vindt dat hij deel uitmaakt van een leuke, sfeervolle groep. ,,Er is duidelijk afgesproken dat we dit seizoen geen gezeik willen hebben. Er mag best eens wat gezegd worden, maar iedereen moet acceptatievermogen hebben. Zelf ben ik niet van het moeilijkste soort, denk ik. We moeten van elkaar leren en zo stappen maken. De uitdaging is groot, maar zeker niet onmogelijk.”

Van dinsdag tot vrijdag logeert Du Prie, die vooralsnog één keer scoorde in competitieverband, bij zijn opa en oma in de Stevenshof. ,,Daardoor is het allemaal goed te doen, op korte afstand. Gelukkig, want ik wil bij Sporting Leiden mijn naam vestigen als jongeling.”

Bron: https://www.leidschdagblad.nl