Krakerrr van de week: Sporting Leiden (zo) – Voorschoten’97

24 september 2020 - 10:26

In de derde klasse A van het zondagvoetbal kenden Sporting Leiden en Voorschoten’97 een valse start. Beide teams gingen met ruime cijfers onderuit. Komend weekend ontmoeten zij elkaar op Sportcomplex Morsch II. Nieuwkomer Joost den Hollander (SL) en routinier Rick van der Maas (V’97) blikken allebei hoopvol vooruit.

Oegstgeestenaar Den Hollander (hierboven nog in UDO-shirt tegen Teylingen), in het verleden actief als selectiespeler bij UDO, vv Oegstgeest en Foreholte, maakte deze zomer de overstap van ASC naar Sporting. ,,Ik speelde bij ASC in een vriendenteam, maar ik heb uiteindelijk slechts weinig wedstrijden meegedaan. Ik ben als trainer actief bij UVS, waar ik nu de Onder 17 onder mijn hoede heb. En daardoor kwam ik aan voetballen op de zaterdag nauwelijks toe. Na afloop ging ik dan vaak nog wel even naar mijn elftal toe voor de gezelligheid, maar ja… Je zit toch op voetbal om te voetballen. Na een gesprekje met Koos Habraken, die ik al kende, heb ik toen besloten om me bij Sporting aan te melden. Zo kan ik tenminste op de zondag weer de wei in. En de kennismaking met het team is me goed bevallen. Er heerst een goede, hechte sfeer binnen de selectie en ik ben, net als de andere nieuwe jongens, prettig opgenomen in de groep. Het is ook mooi om te zien hoe voorzitter Wim Pikaar zich tussen de spelers beweegt en voor iedereen klaar staat.”
Naast zijn werkzaamheden als trainer bij UVS is de 27-jarige Den Hollander ook in het dagelijks leven betrokken bij de jeugd: ,,Ik werk op basisschool De Achtbaan in Voorhout. Daar ben ik leraar van combinatiegroep 7/8: dertien leerlingen van groep zeven en evenzoveel van groep acht. Het is best een pittige klus, maar wel erg leuk. Ik vind het ook mooi dat ik zo met jongelui van verschillende leeftijden te maken heb. Het is toch heel anders om met puberende vijftien- en zestienjarigen te werken dan met tien- en elfjarigen. Wat voetbal betreft heb ik ook wel de ambitie om op langere termijn – ik ben  nog  jong – te kijken waar als trainer mijn plafond ligt. Liefst zo hoog mogelijk. Dat zal me als voetballer niet lukken. Maar goed, al met al ben ik dus bijna de hele week met het spelletje bezig. Ik ben maar één avondje vrij.”
Coach Habraken posteerde de nieuwkomer centraal in de defensie: ,,Tja, ik heb eigenlijk op heel wat posities gespeeld. In de jeugd zelfs als linksbuiten. In het verleden was ik een nogal wispelturige speler, die zo af en toe in de weer was met de scheidsrechter. Maar dat is langzamerhand wel veranderd. Ik ben stabieler geworden en probeer nu vooral mijn taken uit te voeren. Voor mij is het belangrijk om me goed te positioneren, zodat ik niet al te veel meters hoef te maken. Ik moet het namelijk niet hebben van mijn loopvermogen. Als ik bijvoorbeeld op het middenveld zou spelen, was de pijp na een halfuur wel leeg. Achterin tracht ik het ook goed neer te zetten door mijn coaching. Verder denk ik dat mijn inspeelpass er mag zijn. Ik overdrijf wel eens door een verre crosspass te geven, maar goed… Het zou fijn zijn als ik iets sneller was, maar aan de andere kant: op dit niveau kan ik prima mee, hoor.”
Na de nederlaag van afgelopen weekend tegen het Haagse Madestein (4-0) zou een zege komende zaterdag  op de Voorschotense opponent zeer welkom zijn: ,,Ik heb begrepen dat het een vrij jong elftal is. Ze zullen dus waarschijnlijker fitter zijn dan wij. Maar wij hebben met een aantal dertigplussers wel kwaliteit en ervaring in huis. Ik denk ook niet dat we Voorschoten te hoog moeten inschatten en dat we zeker thuis de punten tegen ze kunnen pakken. Daar ga ik dan ook vanuit.”
Aanvang 14.00 uur
Bron: https://leidenamateurvoetbal.nl