Krakerrr van de week: FC Oegstgeest – Sporting Leiden (za)

26 september 2019 - 13:02

In de derde klasse A kende Sporting Leiden (za) met een 7-0 zege op VVC een droomstart van de competitie. Voor FC Oegstgeest daarentegen begon de jaargang uiterst teleurstellend. De promovendus ging bij TAVV met 6-0 onderuit en heeft dus iets recht te zetten. Of dat komende zaterdag tegen Sporting Leiden gaat lukken is de vraag. Oegstgeest-goalie Mitchell Zandbergen en Andy van der Meulen, sluitpost bij de opponent, blikken vooruit.

Het tweetal kent elkaar van vele jaren geleden. ,,Toen ik in de jeugd bij Rijnburgse Boys zat, heb ik me – volgens mij was dat op de velden van UVS en Lugdunum – aangemeld bij de keepersschool van Wim Eradus. En toen heeft Andy mij training gegeven. Leuk om hem zaterdag tegen te komen”, vertelt de 28-jarige Zandbergen. De doelman maakte de afgelopen zomer de overstap van FC Rijnvogels naar de formatie van coach Nico van der Salm.

,,Ik kwam het afgelopen jaar weinig aan keepen toe. Vaak zat ik op de bank bij het eerste elftal. Misschien heb ik zo’n drie, vier wedstrijden op doel gestaan. Daar had ik geen zin meer in. Vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar een andere club.”

Zandbergen belandde zo bij FC Oegstgeest en veroverde op Sportpark De Voscuyl een stek onder de lat bij het standaardteam. Van zijn debuut in competitieverband had hij zich echter heel wat meer voorgesteld: ,,We kunnen op zich over een goed team beschikken, maar door allerlei oorzaken misten we tegen TAVV een handvol basisspelers. Zo waren bijvoorbeeld Bob den Hollander, Tim Bakker en Mario Gianfiglio er niet bij en viel Rens van der Spek pas na rust in. We hadden nu een complete offday en hielden eigenlijk gewoon open huis. Het was dan ook al vrij vlot 3-0. Het werd uiteindelijk 6-0, maar desondanks heb ik best goed gekeept. Ik denk dat ik zeker een stuk of zes doelpunten heb voorkomen.”

Ondanks de mislukte competitie-ouverture is de op de veiling in Aalsmeer werkzame Zandbergen positief gestemd betreffende het vervolg van het seizoen: ,,Na het afgelopen jaar zijn er een stuk of vijf, zes vaste waarden vertrokken. En alleen Melvin van Gent, die van RCL komt, is nieuw in de selectie. Voor de rest zijn er spelers doorgeschoven naar het eerste elftal. Het was de voorbije periode nog zoeken naar de juiste samenstelling. Steeds waren er ook jongens niet beschikbaar: ziek, geblesseerd of nog op vakantie. Maar gelukkig is nu iedereen weer present en heeft de trainer keuze te over. Als gepromoveerde club wil je er natuurlijk zo snel mogelijk voor zorgen dat je veilig komt te staan. Dat is dan ook de doelstelling. Daarna is hetgeen je meer behaalt mooi meegenomen. Eigenlijk verwacht ik wel dat we toch hoog op de ranglijst kunnen meedoen. We hebben stuk voor stuk goede spelers en een goede trainer. Daarnaast: FC Oegstgeest is een grote club, met een prachtige accommodatie. En alles is er prima geregeld. Mocht het dit seizoen niet lukken om voor promotie mee te doen, dan toch zeker het volgend jaar.”

De valse start in Ter Aar heeft bij de in Rijnsburg woonachtige doelman dus bepaald niet tot pessimisme geleid. Ook niet betreffende de komende ontmoeting met Sporting Leiden: ,,Ach, zo’n eerste wedstrijd zegt nog niks. Wij verloren van TAVV. Die ploeg komt net uit de tweede klasse en heeft zich weer verstrekt. En Sporting won dan wel met grote cijfers, maar dat was tegen een onbekende ploeg uit een andere regio. Geen idee hoe sterk die zijn. Hoe dan ook, we zijn weer compleet en het is voor ons zaak om er zaterdag weer te staan. Misschien onderschatten zij ons nu wel. Het zal zeker een leuk potje worden.”

In tegenstelling tot Zandbergen hield Van der Meulen in het eerste competitieduel zijn doel schoon. ,,Het is natuurlijk prettig om de nul te houden. Daar doen we het met z’n allen voor. In bepaalde fases drongen zij wel aan, maar al met al hebben we niet veel weggegeven. In de voorbereiding liep het nog niet zo lekker bij ons. Met een aantal nieuwe jongens erbij is het toch even zoeken. In de laatste bekerwedstrijd tegen SEV wonnen we met 0-5 en begon het aardig te lopen. De patronen en de vastigheden werden al zichtbaar. En die lijn hebben we tegen VVC dus doorgetrokken. Het vertrouwen groeit”, aldus de 35-jarige Leidenaar.

In de ontmoeting met het uit West 1 afkomstige VVC onderscheidden Sipan Khalid (drie goals) en Aymen Mizab (twee treffers) zich: ,,Sipan is per seizoen altijd wel goed voor een aantal doelpunten, ook vanaf de stip, en in Aymen hebben we echt een aanwinst. Hij is overgekomen van Meerburg en zorgt met zijn snelheid voor veel dreiging. We zijn heel blij met hem. Zo krijgen we in elke wedstrijd absoluut wel twee, drie kansen. Het afgelopen jaar eindigden we als vijfde en grepen we overal naast. Voor nu is het onze doelstelling om op de top vijf te mikken en daarbij een periodetitel binnen te halen, al zal dat lastig genoeg zijn. We hebben met elkaar eens onze tegenstanders op een rijtje gezet en anders dan in andere jaren konden we niet zo gauw bepalen welke ploegen er voor het rechterrijtje in aanmerking komen. We verwachten dan ook dat de competitie een stuk zwaarder zal zijn dan vorig jaar.”

,,We hebben een team, waarin alle spelers goed met elkaar kunnen opschieten”, vervolgt Van der Meulen. ,,We gaan echt voor elkaar door het vuur. Een minpunt is wel dat we elkaar vaak niet wijzen op datgene wat we moeten doen, het terechtwijzen dus. De communicatie kan zeker beter, gewoon zeggen wat er moet gebeuren. Ik verwacht dat Adil (Harfaoui, overgekomen van FC Oegstgeest/NV) met zijn ervaring daarin wel een belangrijke rol kan spelen.”

Van der Meulen, in het dagelijks leven locatiemanager bij Smallsteps Kinderopvang in Leiden, is op zaterdag niet alleen in de middag bezig met voetbal: ,,Mijn zoon Tobias speelt bij UVS in de JO8-1 en van zijn team ben ik leider. We gaan al vroeg op pad, want zij spelen meestal om half negen. Daarna even naar huis en als het kan een rondje over de markt. En vervolgens op naar mijn eigen wedstrijd. Tobias gaat dan bijna altijd mee. Hij vindt het leuk om achter mijn doel te staan. Ik weet niet of hij ook keeper wordt: verdediger of keeper, denk ik.”

Voor wat betreft het duel met FC Oegstgeest toont de routinier zich optimistisch: ,,Wij hebben nog iets goed te maken tegen ze. De laatste keer verloren wij, dacht ik, met 2-3. Dat was voor de Rabobank LAV Cup. Maar nu zij zo flink op de broek hebben gekregen, zullen zij ook gebrand zijn op een goed resultaat. Het kan een mooie pot worden. Wij gaan vol voor de winst, want we willen sowieso bovenin meedraaien.”

Bron: https://leidenamateurvoetbal.nl/