Huig-Jan Heeringa: “zaadjes gezaaid, straks oogsten”

8 maart 2022 - 11:44

Sporting Leiden gaat de komende jaren een flinke slag maken op sportief gebied. Dat is de overtuiging van hoofdtrainer Huig-Jan Heeringa, die daarom bijtekende bij de Leidse Mors-club.

“De club bestaat pas drie jaar en zit nog in de fase dat hij zich moet ontwikkelen, maar toen ik hier kwam vorig jaar waren er meteen ambitieuze plannen om in de tweede klasse te spelen. Daar heb je een goede JO19 voor nodig, een O23 en een goed tweede. Aan die eerste twee is het afgelopen jaar veel aandacht besteed, nu is het tijd voor een duidelijk plan voor het eerste en tweede. Dat was een van de voorwaarden voor Cor Varkevisser, mijn assistent, en mij om door te gaan.”
In zijn eerste seizoen zag Heeringa nog genoeg verbeterpunten. Dat hij bij Sporting Leiden wilde blijven, wist hij al snel, maar hij wil niet alleen bij een leuke, gezellige club blijven, er moet ook op het veld iets te winnen zijn. “Voor Kerst zijn we bij elkaar gaan zitten om een duidelijk meerjarenplan voor de selectie te maken. Hoe gaan we de selectie versterken en verjongen? Hoe vullen we de functies van de staf en het bestuur nog beter in?”

"Dit is een mooie club, waar alle culturen bij elkaar komen. Er kan heel veel bij Sporting Leiden, de drempels zijn laag voor iedereen."
Huig-Jan Heeringa

Een belangrijk onderdeel was het betrekken van de spelers bij dat proces. “Dit moet een traject zijn van staf, bestuur én spelers. We hebben met spelers uit alle leeftijdsgroepen gesproken en zij hebben meegedacht over hoe we de selectie vorm kunnen geven. De sleutelvragen zijn: waarom zou je naar Sporting Leiden komen en waarom zou je bij Sporting Leiden blijven? Het is moeilijk om daar een of twee punten uit te pakken, er is een hele lijst gekomen waarvan de kracht zit in de combinatie. Toch een klein voorbeeld: Het bestuur wil graag dat selectiespelers iets voor de club doen, dat past ook bij Sporting Leiden. Dat was altijd een bardienst, maar dat kan ook een wedstrijdje fluiten of een training geven zijn, als dat beter bij de spelers past.”
Met Huig-Jan blijft ook Cor Varkevisser langer op sportpark De Morsch. De twee vullen elkaar perfect aan, zegt de hoofdtrainer. “Cor was in het verleden speler bij mij, bij Rijnvogels, en we zaten niet altijd op een lijn. Hij was een pure spits, kwam met nummer 9 op zijn rug getatoeëerd en ik zette hem linksbuiten. Toen hij stopte, heb ik hem gevraagd als assistent: ik zoek iemand die het niet met me eens is. Cor zet mijn hoofd aan het werk, hij ligt goed in de groep en hij denkt aanvallend, waar ik soms verdedigender denk. Samen klopt het gewoon meer dan alleen.”

"Als alles volgens plan verloopt, heeft Sporting Leiden alles om op niveau te spelen en de gezelligheid te bewaren"
Huig-Jan Heeringa

Samen is dan ook het motto voor de toekomst bij Sporting Leiden. “Het bestuur is actief, we hebben met staf, bestuur en spelers de handen ineen geslagen om hier een succesverhaal van te maken. Dat is beter dan alleen een trainer met een netwerk halen en kijken welke spelers hij haalt, of achterover hangen en wachten tot het bestuur wat doet.” Als alles volgens plan verloopt, heeft Sporting Leiden alles om op niveau te spelen en de gezelligheid te bewaren. “Dit is een mooie club, waar alle culturen bij elkaar komen. Er kan heel veel bij Sporting Leiden, de drempels zijn laag voor iedereen en er is een normen- en waardenclub opgericht. Er mag alleen iets meer topsportmentaliteit inkomen.” Daar zijn dit seizoen de eerste zaadjes voor gezaaid, en als het aan Huig-Jan Heeringa en Cor Varkevisser ligt, gaan zij straks oogsten.