Even voorstellen; Francis Janse, de nieuwe trainer van Sporting Leiden (za)

18 mei 2020 - 19:30

Na het vertrek van trainer Cees van Tongeren, komend seizoen assistent-trainer van Ter Leede 1, moest de Leidse fusieclub op zoek naar een opvolger. De Morsbewoners kwamen uit bij Francis Janse. Janse is in de Leidse voetbalregio een nieuwkomer, die kan bogen op een schat aan trainerservaring. Van dorpsclubs tot stadsclubs, van een club met spelers met een Turkse achtergrond tot een tikje elitaire club, al deze verenigingen prijken op het trainers-CV van de 59-jarige Rijnmonder. Leidenamateurvoetbal.nl sprak met Francis.

Janse groeide op in Rozenburg, een dorpje onder de rook van Rotterdam, en maakte als actief speler van vv Rozenburg de opmars van de club van de vierde klasse naar het hoogste amateurniveau van Nederland mee. De Rozenburger moest  op 28-jarige leeftijd door een enkelblessure noodgedwongen zijn voetballoopbaan voortijdig beëindigen, waarna hij zich op het trainersvak stortte. Na een lange reis langs vele voetbalclubs uit de Rotterdamse regio belandde Janse, in het bezit van diploma UEFA A,  in Leiden waar hij komend seizoen de trainersscepter zwaait bij de zaterdagtak van Sporting Leiden.

Francis, hoe komt een trainer, die bijna zijn hele voetballeven in de Rotterdamse regio actief was, in Leiden terecht?

Janse: ,,Ik woon tegenwoordig in Scheveningen en was daarom nieuwsgierig geworden naar clubs in die regio en even daarbuiten. Ik ben geruime tijd bevriend met Dick Barnhoorn (voormalig voorzitter van De Sleutels en GHC, SN) en kreeg van hem een tip dat Sporting Leiden een trainer zocht.  Ik ben niet bekend met de clubs in de Leidse regio en kende dus ook Sporing Leiden niet maar na een aantal goede gesprekken met de TC van de club, hadden we al snel een klik met elkaar. Ik ben een trainer met ambities, maar heb zeker ook oog voor de gezelligheid daaromheen. Ik begrijp dat Sporting Leiden bekend staat als een vereniging waar het met de gezelligheid wel in orde is, maar de club wil ook graag hogerop. Het doel van de club is om op termijn een stabiele tweedeklasser te worden en daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen. Wat dat betreft denk ik dat de club en ik goed bij elkaar passen, maar ik moet zeggen dat ik me bij alle clubs waar gewerkt heb thuis heb gevoeld”, aldus de 59-jarige projectleider van de gemeente Rotterdam.

Vervolgend: ,,Het is natuurlijk een vreemde tijd om bij een nieuwe club te beginnen, maar ik heb van mijn vorige club (Janse had afgelopen seizoen Quick 2 onder zijn hoede, SN) toestemming om eerder bij Sporting Leiden aan de slag te gaan. We beginnen maandag 18 mei met het eerste deel van de voorbereiding, die duurt tot 1 juli. Voor mij is dit een goede gelegenheid om de jongens wat beter te leren kennen en een beeld te krijgen van het niveau van de spelersgroep. Er zijn wat spelers gestopt, maar er is gelukkig ook wat doorstroming vanuit de jeugd en er hebben zich wat nieuwe spelers aangemeld. Nee, ik zie het niet als een nadeel dat ik geen enkele speler ken. Ik sta er volledig blanco in en kan daardoor mijn eigen mening vormen. Ik sta in ieder geval te popelen om dit beginnen en heb veel zin in dit Leidse avontuur’’, aldus de enthousiaste Janse tot besluit.

Bron: https://leidenamateurvoetbal.nl